Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme již brzy jezdit MHD zadarmo?

Když jsem před časem psal o mračnech stahujících se nad vymáháním drobných pohledávek (více ZDE), stále ještě jsem doufal, že soudní praxe, případně racionální zákonodárce přijmou nakonec řešení, které zatne tipec zneužívání institutu náhrady nákladů řízení, ale zároveň neudělá z vymáhání drobných pohledávek ekonomickou sebevraždu.

Mé naděje se bohužel nenaplnily.

Ústavní soud na konci března v nálezu sp.zn. I. ÚS 3923/2011 navázal na své rozhodnutí z konce loňského roku a tentokrát to vzal hezky od podlahy. V případě drobných pohledávek mají obecné soudy napříště přiznávat odměnu advokáta ve výši jednonásobku vymáhané částky.

To fakticky znamená, že v této zemi se napříště drobné pohledávky budou vymáhat minimálně nebo vůbec. Nevyplatí se to. Uvážíme-li náklad na zahájení jednoho soudního řízení ve výši 800,- Kč (nejnižší možná sazba soudního poplatku) a zároveň stále klesající pravděpodobnost, že dlužník bude mít majetek postižitelný exekucí, vychází pro věřitele jako výhodnější nedělat nic a pohledávku jednoduše odepsat.

Příkladem: Jsem dopravní podnik, mám tisíc pohledávek á 1.000,- Kč za černé jízdy. Zažaluji a vydám osm set tisíc korun na soudní poplatky. Dejme tomu, že nenastanou žádné komplikace s doručováním a všech tisíc pohledávek skončí na pravomocných platebních rozkazech. Na papíře mám 3,4 milionu korun (původní milion, milion na odměně advokáta, osm set tisíc na poplatcích a dalších šest set tisíc na tzv. režijních paušálech), fakticky jsem ovšem 1,8 milionu v minusu. Abych byl na svém, musím na exekucích získat nazpět 1,8 milionu, což je více než 50 %. To je v dnešních poměrech utopie.

Pro zjednodušení jsem navíc neuvažoval další náklad, totiž peníze vynaložené na vedení sporné agendy advokátem nebo zaměstnancem věřitele. Zaměstnanci musím platit mzdu a advokátovi odměnu.

Pro ještě větší zjednodušení jsem neuvažoval ani daňové aspekty, zejména DPH.

A když už si člověk říká, že hůře už být nemůže, probudí se moc zákonodárná a vznikne poslanecký návrh, který touží překonat dokonce i nejdivočejší představy Ústavního soudu. Novela, která se ve hlavách poslanců zrodila, a která má dokonce již paragrafové znění a důvodovou zprávu, chce náklady právního zastoupení v řízeních o drobných pohledávkách zrušit úplně. Pravda, soudu je dána možnost v případech zvláštního zřetele hodných náklady přesto přiznat, ale prakticky jde o obrat filosofie od „hodný věřitel, zlý dlužník“ k „zlý věřitel, hodný dlužník“. Situaci, kdy platné právo nebo rozhodovací praxe soudů nutí věřitele, aby svá práva nevykonával, protože je za tento výkon ekonomicky trestán, považuji za alarmující a ve svém důsledku devastační pro právní i morální povědomí společnosti.

Chápu, že praxe překupníků pohledávek, kteří vymáhají drobné dluhy jenom proto, že na nákladech řízení se dají trhnout neskutečné peníze, leží státu i občanům v žaludku. Leckdy oprávněně. Na řešení této situace se ale daly použít jemnější a přesnější nástroje.

V devadesátých letech se dlužníci věřitelům smáli. Začínáme se do té doby vracet?

Autor: Jan Linhart | čtvrtek 5.4.2012 23:25 | karma článku: 8,32 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Jan Linhart

Za vysvědčení provaz

Tento článek nebude dlouhý a nebude se zabývat právem. Blíží se doba vysvědčení. Doba pro většinu dětí spojená s těšením na prázdniny. Ne však pro všechny. Některé děti vyhlížejí vysvědčení s hrůzou z trestu, který je doma čeká za špatné známky. Hrůzou často vystupňovanou postoji rodičů k blížící se studijní patálii. Určitě řada dětí slyšela něco jako „Jestli propadneš, tak ani nechoď domů!“.

27.6.2013 v 18:47 | Karma: 16,65 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ostatní

Jan Linhart

Stíhání Davida Ratha z pohledu právníka

I čeští právníci žijí v posledních dnech případem Davida Ratha. „Sedmička v krabici“ se probírá na pracovních obědech, před soudními síněmi i při přestávce na kávu v kanceláři. Probírají se pikantní detaily i složité problémy trestního a ústavního práva. V tomto článku nastíním cesty, kterými se dále může vyvíjet trestní stíhání doktora Ratha.

18.5.2012 v 20:23 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2982x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Bankovní účet je pro EU především objektem nápravy

Představte si, že skládáte písemnou část maturitní zkoušky z češtiny a právě píšete slohovou práci. To je v dnešních dnech poměrně aktuální téma. No a když máte zhruba napsaný koncept, plný škrtanců, vsuvek a různého balastu, který se v čistopise samozřejmě neobjeví, tak vám tu práci učitel vytrhne z rukou a začne ji hodnotit jako hotové dílo.

8.5.2012 v 9:47 | Karma: 9,30 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ekonomika

Jan Linhart

Je česká justice opravdu prohnilá?

Sledujeme-li českou justici hledáčkem médií, snadno nabudeme dojmu, že jde o nefunkční, korupcí prolezlý spolek té nejhorší spodiny, která jde na ruku jen gaunerům, zatímco slušný člověk se v ní spravedlnosti nedovolá.

28.4.2012 v 13:23 | Karma: 12,00 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Boj proti právnímu bezvědomí

V roce 2010 proběhlo v České republice komplexní měření finanční gramotnosti dospělých. Nedopadlo pro nás dobře. Mnozí respondenti bez okolků přiznávali, že běžně podepisují i smlouvy, kterým nerozumějí. Pro právníka je podobné dobrodružství jako hrát ruskou ruletu. S následky se ovšem v praxi setkávám často. Je nutné identifikovat příčiny tohoto problému a pokusit se zformulovat nástin řešení.

8.4.2012 v 13:58 | Karma: 11,02 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1741x
Právník. Narodil se v Hradci Králové, kde v současné době žije a pracuje. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Specializuje se na obchodní právo a právo duševního vlastnictví. Demokrat. Ve volném čase rád čte.