Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Emigranti na českém internetu

Rád bych učinil několik poznámek k jevu, který provází diskuse na českých internetových serverech. Pracovně jsem ho nazval: „Kde domov tvůj, tam samý chuj.“

Patrně jste již někdy na tomto nebo jiném zpravodajském serveru narazili na diskusní příspěvek, který zněl přibližně takto:

„No jo, to je pro vás čecháčky typické, naštěstí už v tom vašem kocourkově nežiju.“

Tato podnětná a pro všechny jistě zajímavá myšlenka bývá potom pravidelně doplňována současným místem pobytu hrdého emigranta, a to buď v příspěvku samotném, nebo jako součást přezdívky, například:

„Venca Koloťuk, Chicago, Il.“

Tento fenomén by jistě zasloužil důkladnější psychologický rozbor. Co vede emigranty k tomu, aby se vraceli na český internet a zde jednak ponižovali své bývalé spoluobčany, a jednak vystavovali na odiv své nové, cizokrajné a nekocourkovské, bydliště?

Nemaje potřebné vzdělání, mohu se jen dohadovat. Je to obyčejné vychloubání? Pomsta za ústrky, ať už domnělé, nebo skutečné, kterým byl emigrant v české kotlině vystaven? Těžko říct, možná od každého trochu. Jedno je však jisté – podobné příspěvky jsou místy komické, ale především nedůstojné, až trapné.

Nelze jistě zpochybňovat právo občana opustit svou vlast, pokud dospěje k názoru, že jinde mu pšenka (rýže, banán) pokvete lépe. To platí dnes, stejně jako v době, kdy emigrace byla obtížná, nebo dokonce nebezpečná. Rovněž nelze zcela zavrhnout právo emigranta na komentování situace v bývalé domovině, přeci jen však cítím, že svobodě slova jsou zde kladeny poněkud větší překážky, než když je kritikem český státní občan domicilovaný na našem území.

Mezi námi Čechy řečeno: Nemáme se zle, ale přeci jenom ta naše demokracie ještě nedospěla. Korupce kvete na všech úrovních státní správy, veřejné peníze tečou neznámo kam, a pokud známo, potom nevyšetřeno, a pokud vyšetřeno, potom neobžalováno, a pokud obžalováno, tak osvobozeno. O politice ani nemluvím, každý jistě dá dohromady aspoň deset průšvihů jen za ty dva měsíce nového roku.

Přesto tady dál žijeme, a pokud mohu mluvit za ty, které osobně znám, máme to tu rádi. Možná právě proto beru kritiku od člověka, který vidí problémy své země, ale zůstává v ní a v rámci možností se je snaží buďto řešit, nebo aspoň nezhoršovat, ale nelíbí se mi protičeské řeči těch lidí, kteří se vzdali své odpovědnosti za domácí poměry a tím, alespoň dle mého názoru, i části práva na jejich kritiku, natož takto nevybíravou, až sprostou (když se zastavím u samotného pojmu „čecháček“, propagoval ho u nás nacistický kolaborant a zrádce Emanuel Moravec, a to v protikladu ke správnému Čechovi, rozuměj rovněž kolaborantovi). Někdy mě tito lidé rozčílí, jindy se nad jejich vypiskováním pobavím, ale převážně je mi z nich smutno. Pro naši, českou věc jsou zřejmě ztraceni. A to nemyslím vyhraněně nacionalisticky – jen jako vyjádření kladného postoje k Čechům a Čechám, Moravě a Slezsku. Hlásit se k české věci, to pro mě znamená říkat si: „Občas to tady stojí za houby, a mocipány by patřilo nakopat do zadních partií, ale celkově vzato jsem rád, že jsem Čech, a že žiju právě tady“. A třeba občas zajít k volbám, okřiknout poražence a protičeské živly, a nestydět se v zahraničí za to, že můj domov je Czech republic, Central Europe, Earth. :)

Autor: Jan Linhart | pátek 20.2.2009 15:43 | karma článku: 38,57 | přečteno: 5439x
  • Další články autora

Jan Linhart

Za vysvědčení provaz

Tento článek nebude dlouhý a nebude se zabývat právem. Blíží se doba vysvědčení. Doba pro většinu dětí spojená s těšením na prázdniny. Ne však pro všechny. Některé děti vyhlížejí vysvědčení s hrůzou z trestu, který je doma čeká za špatné známky. Hrůzou často vystupňovanou postoji rodičů k blížící se studijní patálii. Určitě řada dětí slyšela něco jako „Jestli propadneš, tak ani nechoď domů!“.

27.6.2013 v 18:47 | Karma: 16,65 | Přečteno: 929x | Diskuse| Ostatní

Jan Linhart

Stíhání Davida Ratha z pohledu právníka

I čeští právníci žijí v posledních dnech případem Davida Ratha. „Sedmička v krabici“ se probírá na pracovních obědech, před soudními síněmi i při přestávce na kávu v kanceláři. Probírají se pikantní detaily i složité problémy trestního a ústavního práva. V tomto článku nastíním cesty, kterými se dále může vyvíjet trestní stíhání doktora Ratha.

18.5.2012 v 20:23 | Karma: 25,64 | Přečteno: 2982x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Bankovní účet je pro EU především objektem nápravy

Představte si, že skládáte písemnou část maturitní zkoušky z češtiny a právě píšete slohovou práci. To je v dnešních dnech poměrně aktuální téma. No a když máte zhruba napsaný koncept, plný škrtanců, vsuvek a různého balastu, který se v čistopise samozřejmě neobjeví, tak vám tu práci učitel vytrhne z rukou a začne ji hodnotit jako hotové dílo.

8.5.2012 v 9:47 | Karma: 9,30 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ekonomika

Jan Linhart

Je česká justice opravdu prohnilá?

Sledujeme-li českou justici hledáčkem médií, snadno nabudeme dojmu, že jde o nefunkční, korupcí prolezlý spolek té nejhorší spodiny, která jde na ruku jen gaunerům, zatímco slušný člověk se v ní spravedlnosti nedovolá.

28.4.2012 v 13:23 | Karma: 12,00 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Boj proti právnímu bezvědomí

V roce 2010 proběhlo v České republice komplexní měření finanční gramotnosti dospělých. Nedopadlo pro nás dobře. Mnozí respondenti bez okolků přiznávali, že běžně podepisují i smlouvy, kterým nerozumějí. Pro právníka je podobné dobrodružství jako hrát ruskou ruletu. S následky se ovšem v praxi setkávám často. Je nutné identifikovat příčiny tohoto problému a pokusit se zformulovat nástin řešení.

8.4.2012 v 13:58 | Karma: 11,02 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1741x
Právník. Narodil se v Hradci Králové, kde v současné době žije a pracuje. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Specializuje se na obchodní právo a právo duševního vlastnictví. Demokrat. Ve volném čase rád čte.