Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

kocourek-černý

20. 2. 2009 23:50
Právo

kritiky má každý. Díky internetu je to možné i z ciziny. Já jsem sice odešel ze země, ale je to stále a bude mojí vlastí kde jsem prožil své mládí. A když něco není v pořádku tak to kritizuji vždy. Samozřejně jde spíše o styl a ten odpovídá osobnosti pisatele. A je to naprosto jedno, kde žije. Naopak je nutno říci že právě z ciziny je někdy objektivnější možnost kritiky a člověk by se na tím měl zamyslet.  Kdysi jsem měl rozhovor s předsedou představenstva velké akciové společnosti která investovala v ČR.  Shodli jjsme se na tom že má poradní činnost bude skrytá, udělali jsme nahravky s porad firmy v češtině a následné jednání probíhalo v angličtině a němčině. Po překladu českého hovoru, kde se vyjadřili k tomu že by cizinec, znajicí český jazyk a v podstatě emigrant přišel do vedení firmy v ČR,  se nám  ježili vlasy. Strach z lidí kteří se vracejí a vyznají v české kocourkově je do dnes veliký, neboť by jim mohli jejich lechkou práci zničit. OVšem nepaušalizuji  jsem  optimistický.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

21. 2. 2009 0:50
Re: Právo

perfektne vyjadreno... ten problem je na obou stranach, machri v cizine jako ubozaci v Cesku jsou si dost rovni

0 0
možnosti
W

wiki5.5

20. 2. 2009 23:29
Pokud

tohle rekne Cech: "Mezi námi Čechy řečeno: Nemáme se zle, ale přeci jenom ta naše demokracie ještě nedospěla. Korupce kvete na všech úrovních státní správy, veřejné peníze tečou neznámo kam, a pokud známo, potom nevyšetřeno, a pokud vyšetřeno, potom neobžalováno, a pokud obžalováno, tak osvobozeno. O politice ani nemluvím, každý jistě dá dohromady aspoň deset průšvihů jen za ty dva měsíce nového roku." tak je to v poradku. Pokud to rekne emigrant, tak je to blbe.... usmevne

0 0
možnosti
MB

ma.bre

21. 2. 2009 0:32
Re: Pokud

Mně se to nezdá hloupé! Je pravda, že zde není vše v pořádku, že je naše demokracie nedospělá - jak jinak. dospělost demokracie netrvá 20 let, ale několik generací. A Právě těch několik generací je pokurveno 69 lety (1938 - 1989) nesvobody.

Zpět k tématu: Dle mého názoru, kdo neprožil totalitu v plné parádě, nemá právo kritizovat! A nemyslím teď útlak svobody, ale tu morální devastaci, kdy je obecně považováno vlastnictví za nemorální; kdy je obecně přijímáno heslo "kdo nekrade, okrádá rodinu" za morálně přijatelné; kdy není o co se snažit, protože každému, kdo je schopnější než druzí, je okamžitě zatnut tipec, kdy jediná zábava jsou chalupy, mejdany ...

Možná právě před touhle morální devastací emigranti utekli. Ale nemohli utéct všichni. A nakonec díky bohu, že neutekli, protože z těch schopnějších, co zůstali, se rekrutují současní politici.

A proč se teda divíte, že je to tady takové?

0 0
možnosti
JV

Joli

20. 2. 2009 23:17
...

Ja sice ziji mimo CR, ale citim se byt Ceskou a vzdycky Ceskou budu. Pokud kritizuji neco v CR, mam na to stejne pravo jako Vy, jelikoz volim v CR a CR je moje zeme! Odesla jsem za svym pritelem a za praci. Nelituji toho, ale do CRse vzdycky rada vracim - kvuli rodine, kamaradum, kvuli zemi, kde jsem se narodila a ktera je nejhezci v Evrope.

Myslim si, ze kdyz nekde ve svete neco perfektne funguje, meli bychom se z toho poucit a nesnazit se za kazdou cenu delat vse po nasem. O nikom bych v zivote nerekla, ze je Cechacek, nemam k tomu duvod. To, ze nekdo odejde ze sve zeme jeste neznamena, ze se za svou zemi stydi a ze se mu jinde libi vsechno... Nemuzete tolik zobecnovat. To, ze nekteri (vcetne me) porovnavame CR se statem, ve kterem zijeme, je naprosto prirozene.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

20. 2. 2009 23:31
Re: ...

naprosto souhlasim... vetsina "emigrantu" jen se snazi poukazat na neco, co uz bylo vynalezeno a neni treba znovu v Cechach objevovat. Cesko historicky bylo zemi, ktera prijimala myslenky. Dnes se zda, ze se zdraha a lidi jsou jen zbytecne rozcileni, kdyz nekdo poukaze na neco, ze se da delat jinak.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

20. 2. 2009 22:48
Až demagogické zevšeobecnění

Autor se v článku lehounce dotýká jinak  zajímavého problému - totiž novodobých "emigrantů". Jejich problematika a motivace jsou však neskonale složitější a z článku cítím, že s tím autor nemá žádnou bližší zkušenost. Píše o jedné nepatrné části Čechů, žijících v cizině, z pestré plejády všech ostatních typů a patrně vychází z premisy, že ten, kdo momentálně žije v zahraničí, se rozešel se svou vlastí ve zlém a neplánuje se nikdy vrátit. Skutečnost je podle mého odhadu opačná - většina se vrátit v budoucnu plánuje, čeká jen na naplnění účelu pobytu (ať jsou to peníze, studium, dobrodružství, kariéra, rodina, atd.), proto se aktivně zajímá o dění u nás. Že určité % tento "zájem" demonstruje arogantní formou je smutné, ale přirozené. Podobné % v Čechách bydlících se také vyjadřuje nevhodně a nikdo z toho nedělá o nich generální závěry.

Já např. nepoužívám žádné anonym. přezdívky, vulgarity a v Itálii žiji 5 let. Jednou se vrátím. I teď je dění v ČR i mou věcí. To si nenechám vzít.

0 0
možnosti
RP

roman.petrlik

20. 2. 2009 23:20
Re: Až demagogické zevšeobecnění

ano, i tak by se to dalo rict, souhlasim s vami. jen doplnim, ze pan linhart se dotkl problematiky cechu zijicich v jine zemi, kteri tu "svoji emigraci" davaji najevo tim nejblbejsim moznym zpusobem. osobne si myslim, ze techto cechu je absolutni minimum... ze sveho okoli v uk mam naopak ten pocit, o kterem se zminujete vy - co vim, tak z nasi komunity se vsichni chteji driv ci pozdeji vratit zpet do cr - a to je myslim si pozitivni...

0 0
možnosti
JP

lekaj

20. 2. 2009 22:28
v dnesni dobe

Jde prevazne o ekonomickou emigraci pripadne socialni emigraci kdy ma clovek problem se ztotoznit a szit se svou kulturou - ale to uz je spis znamka dusevni nerovnovahy ve vyvoji a projevuje se to nutkanim uniku k jine kulture ...... coz problem neresi samozrejme, jen prevadi na problem jiny.....to je znamy psychologicky jev / porucha - ktera je kupodivu dost casta hlavne v zapadnich zemich. Lide hledaji stesti v chudych zemich a jinych kulturach, ale neuvedomuji si, ze problem neni misto....misto a cas nikdy neni problem.....proto byt stastny.

Ale k veci - sam jsem zil v zahranici a necitil jsem potrebu nic v CR komentovat, protoze jsem o tom stejne v te dobe nic nevedel skoro...nesledoval jsem vubec politiku ani deni doma.

Ale mozna to nekoho bavi.....

0 0
možnosti
A

auslander

20. 2. 2009 22:32
Re: v dnesni dobe

To ja zase naopak sleduji deni v CR kazdy den. Internetove deniky, televize apod.:-)

0 0
možnosti
A

auslander

20. 2. 2009 22:25
Jeste me napadlo, to je poprvy...

..kdy je nas nepisicich s diakritikou ( protoze ji nemame v klavesnicich ) v diskuzi prevaha;-D

0 0
možnosti
DN

Englishman

20. 2. 2009 23:14
Re: Jeste me napadlo, to je poprvy...

A to ještě ne každý, kdo na klávesnici diakritiku nemá, bez diakritiky opravdu píše :-)

0 0
možnosti
A

auslander

20. 2. 2009 22:20
Ja taky...

...ziji mimo CR, ale ne zase tak daleko;-D kazdopadne cim dele tady jsem, tim vice jsem rad, ze jsem z CR a vzdy se rad vracim. Ale nejak mi nejde pod vousy to, ze by ti "emigranti" meli nejake mensi pravo komentovat deni v republice, ba naopak, muzou to zhodnotit na zaklade zkusenosti odjinud a s nadhledem;-)

0 0
možnosti
G

Greybeard+

20. 2. 2009 21:45
Pane Linhart,

to, co píšete se opravdu stává, ale mám pocit, že to trochu zevšeobecňujete. Rozhodně to není zvykem. Proč na to odpovídám? Jsem jedním z těch tzv. emigrantů a v žádném případě se jako emigrant necítím, ale zároveň nepociťuji potřebu pohrdat nad SVOU zemí a nad mými bývalými spoluobčany. Prostě jsem se z osobních důvodů rozhodl žít jinde. To je právo každého člověka a nemyslím, že je to něco za co bych se měl stydět. Jsem stále občanem ČR je to moje země, kterou mám rád a rád se tam jednou za rok jedu podívat a navštívit kamarády a místa, kde jsem žil, ale žít už tam nikdy nebudu i když se mě často stýská a tak alespoň se někdy zapojím do diskuze na netu. A věřte, že mi je čast smutno z toho jak moji jsou Češi na sebe zlí a sprostí. Nikde na světě není všechno dokonalé a tak není ani nemůže být všechno dokonalé v Česku. Co se týče Vašeho blogu. Nemusí se Vám líbit, že se občas ozveme, ale to je asi tak všechno co s tím můžete dělat. Je to jenom Váš názor.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

20. 2. 2009 21:20
Takovi lide ktere popisujete

existuji, ale vase zobecneni nema statisticke zduvodneni.

0 0
možnosti
DN

Englishman

20. 2. 2009 21:00
Takhle blbý blog mohl napsat

jen někdo, kdo ze své vísky nevystrčil nos - nebo maximálně tak na dovolenou.

Lidé žijí v jiných městech a zemích, než v kterých se narodili. Většinou tam žijou dobrovolně a představte si, že někteří prostě proto, že se jim tam líbí víc než ve svém reodném městě nebo v rodné zemi.

Pohoršovat se nad tím, že se expatrioti pohybují po českém webu, a že si dokonce dovolují vyjádřit svoje názory, je známkou nikoli vlastenectví, ale tuposti a zabedněnosti. Vzhledem k tomu, že autor zcela zjevně nechápe motivy expatriotů en bloc, neměl by spekulovat o jejich motivech pro velmi specifické jednání - to je prostě pitomost. Celý blog by šel shrnout do jedné holé věty: "Nechápu emigranty".

0 0
možnosti
PCQ

pee choose quintana

20. 2. 2009 21:39
Re: Takhle blbý blog mohl napsat

no tupost jste tady predvedl vy, englishmane. protoze ten clanek je o necem jinem, ale to jste ve sve rychlosti a emocionalnim rozpolozeni jiste prehledl. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1741x
Právník. Narodil se v Hradci Králové, kde v současné době žije a pracuje. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Specializuje se na obchodní právo a právo duševního vlastnictví. Demokrat. Ve volném čase rád čte.