Emigranti na českém internetu

20. 02. 2009 15:43:06
Rád bych učinil několik poznámek k jevu, který provází diskuse na českých internetových serverech. Pracovně jsem ho nazval: „Kde domov tvůj, tam samý chuj.“

Patrně jste již někdy na tomto nebo jiném zpravodajském serveru narazili na diskusní příspěvek, který zněl přibližně takto:

„No jo, to je pro vás čecháčky typické, naštěstí už v tom vašem kocourkově nežiju.“

Tato podnětná a pro všechny jistě zajímavá myšlenka bývá potom pravidelně doplňována současným místem pobytu hrdého emigranta, a to buď v příspěvku samotném, nebo jako součást přezdívky, například:

„Venca Koloťuk, Chicago, Il.“

Tento fenomén by jistě zasloužil důkladnější psychologický rozbor. Co vede emigranty k tomu, aby se vraceli na český internet a zde jednak ponižovali své bývalé spoluobčany, a jednak vystavovali na odiv své nové, cizokrajné a nekocourkovské, bydliště?

Nemaje potřebné vzdělání, mohu se jen dohadovat. Je to obyčejné vychloubání? Pomsta za ústrky, ať už domnělé, nebo skutečné, kterým byl emigrant v české kotlině vystaven? Těžko říct, možná od každého trochu. Jedno je však jisté – podobné příspěvky jsou místy komické, ale především nedůstojné, až trapné.

Nelze jistě zpochybňovat právo občana opustit svou vlast, pokud dospěje k názoru, že jinde mu pšenka (rýže, banán) pokvete lépe. To platí dnes, stejně jako v době, kdy emigrace byla obtížná, nebo dokonce nebezpečná. Rovněž nelze zcela zavrhnout právo emigranta na komentování situace v bývalé domovině, přeci jen však cítím, že svobodě slova jsou zde kladeny poněkud větší překážky, než když je kritikem český státní občan domicilovaný na našem území.

Mezi námi Čechy řečeno: Nemáme se zle, ale přeci jenom ta naše demokracie ještě nedospěla. Korupce kvete na všech úrovních státní správy, veřejné peníze tečou neznámo kam, a pokud známo, potom nevyšetřeno, a pokud vyšetřeno, potom neobžalováno, a pokud obžalováno, tak osvobozeno. O politice ani nemluvím, každý jistě dá dohromady aspoň deset průšvihů jen za ty dva měsíce nového roku.

Přesto tady dál žijeme, a pokud mohu mluvit za ty, které osobně znám, máme to tu rádi. Možná právě proto beru kritiku od člověka, který vidí problémy své země, ale zůstává v ní a v rámci možností se je snaží buďto řešit, nebo aspoň nezhoršovat, ale nelíbí se mi protičeské řeči těch lidí, kteří se vzdali své odpovědnosti za domácí poměry a tím, alespoň dle mého názoru, i části práva na jejich kritiku, natož takto nevybíravou, až sprostou (když se zastavím u samotného pojmu „čecháček“, propagoval ho u nás nacistický kolaborant a zrádce Emanuel Moravec, a to v protikladu ke správnému Čechovi, rozuměj rovněž kolaborantovi). Někdy mě tito lidé rozčílí, jindy se nad jejich vypiskováním pobavím, ale převážně je mi z nich smutno. Pro naši, českou věc jsou zřejmě ztraceni. A to nemyslím vyhraněně nacionalisticky – jen jako vyjádření kladného postoje k Čechům a Čechám, Moravě a Slezsku. Hlásit se k české věci, to pro mě znamená říkat si: „Občas to tady stojí za houby, a mocipány by patřilo nakopat do zadních partií, ale celkově vzato jsem rád, že jsem Čech, a že žiju právě tady“. A třeba občas zajít k volbám, okřiknout poražence a protičeské živly, a nestydět se v zahraničí za to, že můj domov je Czech republic, Central Europe, Earth. :)

Autor: Jan Linhart | pátek 20.2.2009 15:43 | karma článku: 38.55 | přečteno: 5439x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.06 | Přečteno: 519 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1800 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 205 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1741
Právník. Narodil se v Hradci Králové, kde v současné době žije a pracuje. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Specializuje se na obchodní právo a právo duševního vlastnictví. Demokrat. Ve volném čase rád čte.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...