Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Jan.Linhart

17. 12. 2008 19:35
re: promlceni a dobre mravy

Dobrý den, děkuji za pochvalu. :-) Vznášíte velmi dobrou otázku. Je to zároveň otázka velmi složitá, a to jak pro právní teoretiky, tak pro soudce. Stručně a bez nároku na absolutní správnost řečeno, dobré mravy je nutno chápat jako nástroj práva, kterým se snaží vyrovnat nepřiměřenou tvrdost své aplikace v případech, kdy jinak správná a účelná úprava vede k nepřiměřeně tvrdým následkům. Z tohoto důvodu obsah dobrých mravů nekorespenduje zcela přesně s obsahem obecné morálky, i když je z něj přímo odvozen. Nevím, zda jsem to osvětlil, a velmi riskuji, že se zde objeví nějaký právní filosof a strašně mi vynadá, že tomu nerozumím. :-) Jak jsem již napsal, jde o téma velmi diskutované a určit přesně obsah dobrých mravů je pro soud těžký úkol - ovšem v našem případě se do něj bezesporu měl pustit.

0 0
možnosti
U

ucitelas

17. 12. 2008 18:27
Právník

a nepoužívá fakta.Hoch nešel po přechodu,hoch šel po neosvětlené vozovce z místní restaurace ze zábavy, jak přiznal(přiznal i nějaké pivo).Tím neříkám ,že je morální z něj tahat peníze za škodu na vozidle.Ale vznikla a snad soud určí míru zavinění.

0 0
možnosti
JL

Jan.Linhart

17. 12. 2008 19:47
Re: Právník

Dobrý den, máte pravdu, ale tuto informaci jsem do článku zařadil jako doprovodnou a nikde s ní přímo neargumentuji. Ale díky za upozornění, příště si dám na to větší pozor.

0 0
možnosti
KL

Klara L

17. 12. 2008 17:43
promlceni a dobre mravy

Dobrý den, nejdřív Vám chci říct, že moc hezky píšete, čtivě a srozumitelně. Děkuji za článek.

Co mi ale vrtá hlavou - nebyla by podle tohoto "obecného chápání spravedlnosti" námitka promlčení v rozporu s dobrými mravy vždy? Něco ve stylu "jednou to dlužíš, tak to máš zaplatit"? Na co bychom ji tedy měli, nebloudí to v kruzích? :-) Děkuji

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1741x
Právník. Narodil se v Hradci Králové, kde v současné době žije a pracuje. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity. Specializuje se na obchodní právo a právo duševního vlastnictví. Demokrat. Ve volném čase rád čte.